Diagnose for Helene | Pasienthistorie beinskjørhet| Osteoporose

Helene, 70
"Hagearbeid og trening hjelper meg å holde meg i aktivitet."
Les hele historien

Hvordan det begynte
Jeg hadde en time hos fastlegen min like etter at jeg ble pensjonert. Han henviste meg til en beintetthetsmåling som senere påviste osteoporose.
Hva jeg endret
For å være ærlig visste jeg ikke hva jeg kunne forvente. Jeg gikk gjennom det grunnleggende med legen min, og ble satt opp på en oppfølgingssamtale noen uker senere.
Jeg hadde lest en god del og hadde mange spørsmål til legen under oppfølgingssamtalen. Han anbefalte et behandlingsopplegg med medikamentell behandling, kostholdsveiledning, mosjon og vitamintilskudd.
Det var enkelt å følge den medisinske behandlingen. Livsstilen min trengte noen små justeringer. Rådene fra legen om å sitte med pute under knærne lettet arbeidsstillingen når jeg lukte ugress. I tillegg skulle jeg be om hjelp når jeg skulle flytte på store krukker.
Noen måneder etter at jeg startet behandlingen, leste jeg i en brosjyre at osteoporose er kjent som en snikende sykdom – den har ofte ikke merkbare symptomer, men kan være veldig alvorlig når man først har fått et beinbrudd.
Hvordan det hjalp
Jeg begynte å lese mer om osteoporose for å lære hvordan jeg kunne holde meg frisk. Selv om jeg fremdeles ikke helt forstår hva sykdommen innebærer og hvordan den kan påvirke helsen min framover, har jeg begynt å gjøre endringene som legen min anbefalte. Det har vært enklere enn jeg trodde -og det er bra, siden jeg fremdeles ønsker å være så aktiv som mulig og fortsette med det jeg liker å gjøre. Det jeg liker best å gjøre er nemlig å tilbringe tid med venner, leke med barnebarna og dyrke fine grønnsaker i hagen.

Hvordan jeg føler meg
Jeg vil ikke at sykdommen skal styre livet mitt. Jeg ønsker ikke å bli avhengig av hjelp fra familien min.
Så jeg kommer til å følge behandlingsplanen fra legen min og lære så mye som mulig om sykdommen.

Osteoporose

Hva nå?

Når du har bestemt deg for å snakke med legen din, hvordan bør du forberede deg? Hva er det lurt å spørre legen om? Og hva bør du gjøre i etterkant av legebesøket?
Finn ut mer
Historier

Les flere historier

Åse, 79

“Jeg må holde meg i form for å henge med barnebarna.”

Janne, 70

“Jeg er glad jeg fulgte rådet om å sjekke meg.”

Else, 70

“Jeg ønsker ikke selv å være avhengig av hjelp fra andre.”

Helene, 70

“For å kunne være der for mine nærmeste, må jeg ta vare på meg selv.”

Sara, 70

“Jeg er full av energi og ønsker å holde meg aktiv, uansett alder!”

Gunnar, 77

“Jeg er kanskje dårlig til beins, men fremdeles ung til sinns.”