Diagnose for Else | Pasienthistorie beinskjørhet | Osteoporose

Else, 74
"Jeg ønsker ikke å bli avhengig av andre. Jeg var bekymret for det, da legen la fram resultatet av beintetthetsmålingen. Det tok litt tid før jeg følte at jeg fikk kontroll over livet igjen"
Les hele historien

Hvordan det begynte
For noen år siden ville datteren min at jeg skulle snakke med fastlegen om mulige bivirkninger av kortisonbehandlingen mot leddgikt. Hun tipset også om sjekklisten på osteoporose.no
Langvarig bruk av kortison øker risikoen for osteoporose, så jeg viste legen min resultatet fra sjekklisten og ba om en beintetthetsmåling for sikkerhets skyld.
Hva jeg endret
Legen min, som alltid har gitt meg gode råd, foreslo noen enkle livstilsendringer, men jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle gripe det an.
Jeg fikk noen gode råd av datteren min for å spise sunnere og begynne å trene, men dette er noe jeg alltid synes har vært vanskelig å etterleve. Jeg fikk også hjelp med å notere noen spørsmål til oppfølgingssamtalen med legen.
Nå svømmer jeg hver uke, det er fin trening for å styrke musklene. I tillegg er det en god unnskyldning for å bruke badstuen.
Jeg går også mer, i stedet for å ta bilen de korte turene, som til nærbutikken. Det gir meg også en motivasjon til å opprettholde et sunnere kosthold.
Hvordan det hjalp
Det å få diagnosen har vært en tankevekker for meg. Det har gitt meg en viktig grunn til å ta bedre vare på meg selv, så jeg kan fortsette å nyte livet.

Hvordan jeg føler meg
Gjør jeg nok?
På den ene side føler jeg at jeg har kontroll over kroppen min. Jeg vet hvordan jeg skal behandle osteoporosen. På den annen side bekymrer jeg meg fremdeles for fremtiden. Hva skjer hvis jeg faller og brekker et bein? Gjør jeg nok for å holde meg frisk?

Historier

Les flere historier

Helene, 70

“For å kunne være der for mine nærmeste, må jeg ta vare på meg selv.”

Sara, 70

“Jeg er full av energi og ønsker å holde meg aktiv, uansett alder!”

Gunnar, 77

“Jeg er kanskje dårlig til beins, men fremdeles ung til sinns.”

Åse, 79

“Jeg må holde meg i form for å henge med barnebarna.”

Janne, 70

“Jeg er glad jeg fulgte rådet om å sjekke meg.”

Else, 70

“Jeg ønsker ikke selv å være avhengig av hjelp fra andre.”