Saras tidlige diagnose | Pasienthistorie beinskjørhet | Osteoporose

Sara, 70
"Det er utrolig hvordan små endringer har gjort at jeg har kunnet beholde uavhengigheten.”
Les hele historien

Hvordan det begynte
I begynnelsen av 40-årene kom jeg i overgangsalderen og begynte på hormonbehandling. Jeg tenkte ikke over de langsiktige utfordringene med tidlig overgangsalder, men et par år seinere foreslo legen min en beintetthetsmåling.
Resultatet viste at jeg hadde osteoporose på grunn av tidlig overgangsalder.
Hva jeg endret
Diagnosen fikk meg til å tenke over hva jeg kunne endre for å holde meg frisk og unngå bruddskader i fremtiden. Dette var en stor bekymring for meg. Jeg var veldig redd for at jeg ikke ville kunne ta vare på min syke ektemann hvis jeg fikk et beinbrudd.
Jeg har fått et mye bedre kosthold og spiser fem porsjoner frukt og grønnsaker hver dag. Det betyr ikke at jeg aldri unner meg noe søtt, det er bare ikke så ofte som før.
Legen sa det var viktig at jeg holder meg i form. Istedenfor å kjøre bil når jeg har små ærend, så går eller sykler jeg, og gjør øvelser fra osteoporose.no.
Jeg har stor tiltro til fastlegen min og den medisinen han har valgt til meg og følger behandlingen nøye. I tillegg skal jeg følges opp med beintetthetsmålinger, da kan jeg forhåpentligvis se at behandlingen virker.
Hvordan det hjalp
Jeg pleiet foreldrene mine før de gikk bort, og jeg husker at moren min sa at hun ikke ønsket å være en byrde, men hun var for svak til å klare seg selv. Den gangen forsto jeg det ikke fullt ut. Det gjør jeg nå. Jeg ønsker ikke å sette datteren min i samme situasjon. Derfor er jeg veldig motivert for å forbli uavhengig og hindre beinbrudd for å kunne ta vare på meg selv og mannen min. En annen bonus ved å holde seg i form, er at jeg får enda mer ut av tiden med barnebarna.

Hvordan jeg føler meg
Små forandringer, store resultater
Jeg tror det var viktig at jeg fikk diagnosen på et tidlig stadie. De små forandringene kommer til å ha stor betydning for helsen min i årene fremover.

Kostholdsråd

Spis sunt og hold deg frisk

Riktig kosthold kan bedre helse og velvære. Finn ut hva slags mat du bør spise for å forebygge osteoporose.
Lær mer
Historier

Les flere historier

Åse, 79

“Jeg må holde meg i form for å henge med barnebarna.”

Janne, 70

“Jeg er glad jeg fulgte rådet om å sjekke meg.”

Else, 70

“Jeg ønsker ikke selv å være avhengig av hjelp fra andre.”

Helene, 70

“For å kunne være der for mine nærmeste, må jeg ta vare på meg selv.”

Sara, 70

“Jeg er full av energi og ønsker å holde meg aktiv, uansett alder!”

Gunnar, 77

“Jeg er kanskje dårlig til beins, men fremdeles ung til sinns.”