Vi bruker første- og tredjeparts informasjonskapsler for å innhente statistisk informasjon for å personliggjøre nettsiden vår og gi deg en bedre opplevelse. Hvis du fortsetter uten å endre innstillingene dine, gir du dermed tillatelse til å motta alle informasjonskapsler og annen sporingsteknologi på Amgen-nettsiden for de formål som er beskrevet i Informasjon om informasjonskapsler. Du kan endre dine innstillinger for informasjonskapsler i nettleserinnstillingene når som helst.
Du har klikket på en lenke til et ekstern nettsted. Amgen har ikke ansvar for innholdet på eksterne nettsider som det lenkes til. Klikk på "Returner til forrige side" for å gå tilbake, eller på "Fortsett" for å gå videre til eksterne nettsteder.
Du har klikket på en lenke til et ekstern nettsted. Amgen har ikke ansvar for innholdet på eksterne nettsider som det lenkes til. Klikk på "Returner til forrige side" for å gå tilbake, eller på "Fortsett" for å gå videre til eksterne nettsteder.
Du har klikket på en lenke til et ekstern nettsted. Amgen har ikke ansvar for innholdet på eksterne nettsider som det lenkes til. Klikk på "Returner til forrige side" for å gå tilbake, eller på "Fortsett" for å gå videre til eksterne nettsteder.
Det er så mange andre - og sunnere - muligheter for å tilføre smak til måltidene dine.
Hvilken vil du prøve i kveld?
Bra å vite om salt
Sjekk varedeklarasjon
Sjekk varedeklarasjon for å se saltinnholdet i dagligvarene du kjøper. Prøv å bytte til alternativer med mindre salt hvis mulig.
Omdanne natrium til salt
Vær nøye når du sjekker varedeklarasjonen da det kan være oppgitt salt eller natrium. For å konvertere natrium til salt, multipliser natrium mengden med 2,5. For eksempel er 1 g natrium per 100 g det samme som 2,5 g salt per 100 g.
Høyt saltinnhold
Noen matvarer har høyt innhold av salt på grunn av måten de er laget på, andre gir mye salt til kostholdet vårt fordi vi spiser så mye av dem. Prøv å finne alternativer med lavere saltinnhold.
Mer detaljert
Helseeksperter anbefaler at voksne begrenser saltinntaket til 6 g salt per dag (2,4 g natrium). Det er omtrent 1 teskje. Det er viktig at saltinntaket ditt ikke er for høyt eller for lavt.
Hvis saltinntaket ditt er for høyt, kan du oppleve økt blodtrykk, og høyere risiko for hjertesykdom, hjerneslag, nyresykdom og magekreft. I tillegg kan for mye salt forårsake calciuria, noe som øker tapet av kalsium via urin. Noe av det tapte kalsiumet kommer rett fra beinbygningen din, noe som reduserer beintettheten.
Hvis saltinntaket ditt er for lavt, kan du risikere å få forhøyet kolesterol, hjertesvikt, insulinresistens og diabetes type 2.
Mente A1, O'Donnell, Rangarajan S3 Associations of urinary sodium excretion with cardiovascular events in individuals with and without hypertension: a pooled analysis of data from four studies. Lancet. 2016 Jul 30;388(10043):465-75. doi: 10.1016/S0140-6736(16)30467-6. Epub 2016 May 20.