Proteininntak for sunne bein | Osteoporose

Kostholdsråd

Proteiner

Protein er viktig for å bevare muskelmasse og styrke, noe som igjen kan redusere risikoen for fall og brudd.
Ulike proteinrike matvarer
Proteiner bør utgjøre 10-20 prosent av energiinntaket fra to års alder. Fra 65 års alder bør protein bidra med 15-20 prosent av energiinntaket.
Gode proteinkilder er bønner eller belgfrukter, egg, nøtter, yoghurt, kylling, fisk og kjøtt.

Gode kilder til beinbyggende næringsstoffer

Bilde av grønnsaker rik på vitamin K

Vitamin K

K-vitamin er viktig for at kroppen kan utnytte kalsium som er lagret i skjelettet og tennene. Det finnes naturlig i grønne grønnsaker, som spinat, kål og grønnkål, samt i lever og tørket frukt.

Bønner og grønnsaker inneholder magnesium

Magnesium

Magnesium er det fjerde hyppigst forekommende mineralet i kroppen. Det er fordelt med ca. halvparten i skjelettet og den andre halvparten i muskulatur og annet bløtvev.

Rødt kjøtt og kylling rik på sink

Sink

Sink er viktig i en rekke kjemiske reaksjoner i kroppen, fortrinnsvis enzymer. Det finnes naturlig i magert rødt kjøtt, fjærfe, helkornsprodukter, erter, bønner, linser, fisk og skalldyr.

Mer detaljert

Proteiner er kroppens byggestener, og behovet dekker vi med et vanlig norsk kosthold.
Vi er avhengige av å få tilført proteiner gjennom kosten. Dette gjør vi enten ved å spise kjøtt og fisk, og variasjon av ulike planter og kornvekster. Eksempler på mat som inneholder protein er kjøtt, fugl, fisk, egg, melkeprodukter, ost og soyabønner. Animalsk protein har gjennomgående bedre kvalitet enn vegetabilsk protein. Men dersom du kombinerer ulike vegetabilske matvarer i et måltid vil kvaliteten på kostholdet bli bedre. Eksempler på vegetabilske protein er korn, ris, mais, bønner, erter, linser og nøtter.

TILBAKE