Inntak av karbohydrater og sunne bein | Osteoporose

Kostholdsråd

Karbohydrater

Hva er best for deg?

Karbohydrater kan man dele inn i tre undergrupper; sukker, stivelse og kostfiber. Stivelse og sukker fordøyes lett og gir energi. Kostfiber er karbohydrater som ikke gir energi, men det er likevel viktig for fordøyelsen.
Bilde av erstatning av sukkerholdig mat med frukt
Sukker er en type karbohydrat som finnes i mange matvarer. Hvis du har lyst på litt snacks, er det lurt å tenke på den totale næringsverdien. Hva er best for deg?

På grunn av effekten på blodsukkeret, er det fint å vite følgende om karbohydrater:

Lav GI (Glygemisk Indeks)

Karbohydrater med lav glykemisk indeks (grove kornprodukter og grønnsaker) kan gi større metthetsfølelse enn kabohydrater med høyere glykemisk indeks og derfor resultere i nedsatt matinntak.

Høy GI (Glykemisk Indeks)

Karbohydrater med høy glykemisk indeks vil kunne gi høyere matinntak og dårligere metthetsfølelse.

Glukose

For flere organer som hjernen, de øvrige deler av sentralnervesystemet og nyrene, er karbohydrater den eneste energikilden. Når vi spiser karbohydratrik mat, bryter fordøyelsessystemet ned karbohydrater til enkle sukkerarter, det vil si glukose

Sukker

Som vi så ovenfor, er sukker et karbohydrat som finnes i en rekke matvarer som søtsaker, kjeks, kaker og frukt. Prøv å spise mat som inneholder essensielle næringsstoffer og lite naturlig sukker.

Mer detaljert

Glykemisk indeks (GI) måler effekten av ulike karbohydrater på blodsukkernivåene. Da matvarer med lav GI bidrar til å regulere blodsukkernivået, anbefales det å øke mengden matvarer med lav GI i kostholdet og redusere mengden matvarer med høy GI. Matvarer med lav GI: grøt, usøtet havrebasert müsli, fullkornsbrød, fullkornspasta, brun ris, belgfrukter, fersk frukt, nøtter og frø.
Matvarer med høy GI: raffinerte frokostblandinger, matvarer med tilsatt sukker, sportsdrikker, brus, ferdigmat, bearbeidet mat, kokt frukt og enkelte rotgrønnsaker som pastinakk.

TILBAKE